Drie leenvormen nader bekeken

Er zijn heel veel verschillende soorten leen vormen op te noemen. In dit artikel bekijken wij drie verschillende vormen, namelijk de persoonlijke lening, het doorlopend krediet en de minilening. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze leen vormen en wat zijn de verschillen? Is de ene leen vorm beter dan de andere of maakt het niet uit welke leen vorm u afsluit? Op deze vragen geeft het artikel een antwoord. Wij wensen u veel leesplezier toe bij het lezen van de verschillende onderwerpen.

De persoonlijke lening
Een hele bekende leen vorm is de persoonlijke lening. Deze vorm wordt elk jaar weer door duizenden Nederlanders afgesloten bij verschillende kredietverstrekkers. Bij de persoonlijke lening weet u precies wat het doel is van het geld. U wilt bijvoorbeeld uw woning verbouwen en daar heeft u 13.000 euro voor nodig. Een persoonlijke lening kan dan een uitkomst bieden op het financiële gebied.
Bij een persoonlijke lening staat de looptijd vast, net als het rentepercentage. De looptijd is de tijd dat u bezig zult zijn met het aflossen van de lening. Er zijn heel veel verschillende soorten looptijden te kiezen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de lening binnen 36 maanden af te lossen, of binnen 72 maanden. De langste looptijd die gekozen kan worden is vaak 120 maanden. Dat is een behoorlijk periode, namelijk 10 jaar! Een nadeel van een lange looptijd is de hoge rente. Hoe langer de looptijd, des te meer rente u betaalt. De rente staat ook vast, net als de looptijd. De rente word  uitgedrukt in een bepaald percentage (bijvoorbeeld 7,43%). Over het geleende bedrag zult u deze rente moeten betalen. Probeer altijd een persoonlijke lening te vinden met een zo laag mogelijke rente en een zo kort mogelijke looptijd. Een korte looptijd moet natuurlijk wel in uw financiële plaatje passen. Als u 15.000 euro leent en u moet dit binnen een jaar terugbetalen dan zult u maandelijks een behoorlijk bedrag moeten aflossen, dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.

Het doorlopend krediet
Een andere leen vorm is het doorlopend krediet. Ook dit is een hele interessante leen vorm die door veel Nederlanders wordt afgesloten. Een doorlopend krediet kunt u afsluiten als u meerdere grote uitgeven wilt doen. Stel dat u over 4 maanden een nieuwe auto wilt kopen, over 5 maanden uw huis wilt verbouwen en over één jaar een scooter wilt kopen dan is het doorlopend krediet een interessant product. U kunt namelijk voor de auto 10.000 euro lenen bijvoorbeeld, voor de verbouwing 5.000 en voor de scooter 1.000 euro. U kunt natuurlijk niet onbeperkt geld lenen met een doorlopend krediet, want er is wel een maximum. Dat maximum wordt bij de aanvraag van het doorlopend krediet bekeken. Op basis van uw inkomen en uitgavenpatroon wordt er een maximum berekend. Tot aan dat bedrag kunt u geld lenen, wanneer het u uitkomt!

De minilening
De laatste leen vorm die in dit artikel aan de orde komt is de minilening. De minilening is hee erg populair omdat het een hele snelle lening is. Binnen een paar uur kunt u enkele honderden euro’s op uw rekening hebben. Een minilening is nooit hoger dan 1.000 euro en het nadeel zijn de relatief hoge kosten.  De rentes die bij een minilening betaalt moeten worden lopen soms op tot 25%. In vergelijking met de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is dit een bizar hoge rente. Denk dus goed na voordat u een minilening afsluit! Een ander nadeel is de snelle aflossing die moet plaatsvinden. Binnen 4 weken moet de minilening afgelost zijn, bij sommige geldverstrekkers zelfs binnen een week.